divendres, 2 de novembre del 2018

L´arbre de l´esperança


 Fa poc menys de tres mesos que el malson va caure sobre les nostres serres. Fa poc menys de tres mesos d'aquella nit de dilluns quan tots ens trobàvem amb la por observant com la llarga linneà de foc devorava el nostre món, com una carretera a l'infern. Ja fa tres mesos que la primera imatge que es veu quan entres a Llutxent són cims i llomes negres com la foscor. També, fa poc menys de tres mesos que vam poder tornar a caminar pels camins de les nostres muntanyes. El terror es va convertir en alegria parcial en veure com casetes i bancals estaven intactes, de com el Rafal havia evitat les flames pels pèls. Eren trossets de verd rodejats per la infinita negror de la cendra.
Al mateix temps que aquests descobriments ens recomponien un poc, la desoladora imatge del Surar ens feia caminar dues passes enrere. Era horrible veure com els arbres sorgien del terra cremat com extremitats socarrades de mostres de l'Avern. Les rames negres pareixien ullals que volien consumir el cel. Les pedres blanques es veien des de quilòmetres en perdre la capa de verdor que les protegia de la maldat del món. L'olor de cendra i a fusta cremada que pareixia no voler abandonar-nos mai. No obstant això, el pitjor era el que les nostres orelles percebien: res. Els sorolls de les rames plenes de fulles sacsejades pel vent pareixien haver mort per a sempre. I les cançons dels ocells havien deixat aquelles terres, com un rèquiem de silenci.
Tot ens indicava que tardaríem anys a poder veure de nou un poc d'esperança en la nostra casa. Hauríem d'haver confiat més en les nostres serres. Ens havíem oblidat del fet que la surera és l'arbre més cabut del món.
El Surar, ara mateixa, és una al·legoria de la mort i la vida. Com una porta entre el Cel i l'Inframón. De les soques negres i de les rames raquítiques creixen rams de fulles verdoses que ens permeten diferenciar les sureres del cementeri de pins. Totes reviscolant des de la seua tomba de cendra i pols. I no són les úniques. Centenars de plantes i arbustos s'obrin pas a través de les terres tacades de negre per tornar a brillar. Endemismes i plantes úniques que s'esforcen per no ser oblidades.
Pot ser, el cas més trist siga el dels pins, que sí que han sucumbit al terror de les flames. No obstant això, centenars de brots cobreixen el sol dels seus pares. No tots sobreviuran, és clar, però una nova generació està en camí per tornar a pintar de verd els paisatges. El silenci encara és tancat allí dalt, però ara, de tant en tant, el xiulit d'un ocell trenca la monotonia macabra de l'absència de so.
Tardarà anys, està clar. El Surar passarà mesos sent un quadre de tonalitats obscures amb tocs verdosos, però, a poc a poc, la vida es tornarà a obrir pas definitivament. Perquè el Surar porta el nom de l'arbre de les segones oportunitats. Porta el nom de l'arbre de la vida. Perquè la surera és l'arbre de l'esperança i torna per a quedar-se.